Tulevaisuuden tarpeisiin vastaava Ester1 täyttyi nopeasti - Näin projekti eteni! - Kansallis-yhtiöt

Tulevaisuuden tarpeisiin vastaava Ester1 täyttyi nopeasti – Näin projekti eteni!

Ester1n tarina sai alkunsa vuonna 2019, kun Kansallis-yhtiöt osti vanhan kiinteistön YIT:ltä.  Rakennus oli entinen Otavamedian toimitalo, joka oli pääosin tyhjillään edellisten toimijoiden  muutettua uuden kauppakeskus Triplan tiloihin.

– Tiesimme, että tämä olisi laajan peruskorjauksen vaativa kohde erinomaisella ja kehittyvällä  Pasilan sijainnilla, kertoo Kansallis-yhtiöillä hankekehitysjohtajana toimiva Markus Palmroth.

Palmroth on ollut johtamassa projektia hankinnasta alkaen. 

Kiinteistön saneeraus alkaa

Ester1 sijaitsee Pasilan parhaimmalla paikalla, erinomaisten kulkuyhteyksien ja Triplan vieressä. Kiinteistö oli myös sopivan kokoinen täydellistä peruskorjausta  vaativalle projektille.  

– Lähdimme suunnittelemaan peruskorjausta, konseptia ja piirustuksia heti keväällä 2019 ja suunnittelu valmistui saman vuoden loppusyksystä.

Rakennustyöt aloitettiin kevytpurku-urakasta, jossa purettiin kaikki rakennuksen kevyet  pintarakenteet sekä talotekniikka pois. Projekti olisi jatkunut tästä suoraan peruskorjauksella, mutta pandemian alkaminen keväällä 2020 aiheutti pienen hengähdystauon.

– Päätimme aloittaa rakennuksen peruskorjauksen alkuvuodesta 2021 ja teimme uuden  kilpailutuskierroksen. Toukokuussa lähdettiin suorittamaan peruskorjausta ja tämä peruskorjaus  valmistui maaliskuussa 2022, kertoo Palmroth.    

Vanhojen rakennusten korjausrakentamisessa harvoin vältytään yllätyksiltä. Projektin alussa suoritettu  kevytpurku ja laadukkaat suunnitelmat kuitenkin takasivat sen, että suurimmilta yllätyksiltä vältyttiin.

 

– Haasteena oli se, että moderni ja paljon tilaa vievä  talotekniikka saadaan mahtumaan tuon aikakauden taloon, kertoo Palmroth.

Ester1n projektissa tehtiin paljon haastavia rakennustöitä kuten uusia hormituksia, sahattiin ikkuna- aukkoja ja laajennettiin katutasoa suuremmaksi.  

Ensimmäiset vuokralaiset pääsivät muuttamaan huhtikuussa 2022  

Ensimmäisten vuokralaisten joukossa oli muun muassa pohjanmaalainen yritys Juustoportti Oy.   

– Meillä on pieni seitsemän hengen Helsingin tiimi, joten kaipasimme paikkaa, jossa on hyvät  yhteydet. Suurin osa työntekijöistämme kulkee töihin julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä tai  kävellen. Pasilan sijainti mahdollistaa kaikki kulkumuodot, kertoo Juustoportin  

avainasiakaspäällikkö Mikko Kakko.  

Aiemmin Juustoportti toimi Helsingin keskustassa Forumissa, mutta he  

kaipasivat  käytännöllisempää sekä isompaa toimitilaa. Etätyöskentelyn jatkuessa tarve pienten  tiimien tiloille sekä paremmille kokoushuoneille kasvoi.

 

– Valitsimme Ester1n erityisesti sijainnin takia, mutta päätökseen vaikutti myös se, että tilat olivat  täysin uudet ja ekologisesti saneerattu. Se on hienoa, että otetaan valmiita, olemassa olevia  rakenteita käyttöön, toteaa Kakko.  

  – Jos projektia ajattelee kokonaisuutena, se on mennyt erittäin hyvin. Lopputulos on todella  korkeatasoinen ja käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä rakennuksen tiloihin, kertoo Palmroth.  

Juustoportin työntekijät yhtyvät Palmrothin kommentteihin.  

– Olemme viihtyneet erinomaisesti! Etätyöskentelyä on vielä jonkin verran, mutta suurin osa käy  innoissaan toimistolla ja yksi merkittävä tekijä on nämä uudet tilat, toteaa Kakko.  

Ester1 on ollut mainio esimerkki Kansallis-yhtiöiden mahdollisuuksista ja kiinteistöosaamisesta.  Monella toimijalla hoidetaan hankinta ja rakennuttaminen, ja sen jälkeen useat yhteistyökumppanit  hoitavat ylläpidon. Tässä kohtaa Ester1ssä tehdään toisin.   

Ester1 on Kansallis-yhtiöiden omassa omistuksessa ja he toimivat rakennuttamisen lisäksi kasvollisina vuokranantajina. Tällöin voidaan varmistaa koko arvoketjun jatkuvuus vielä pitkälle tulevaisuuteen.

– Meillä on nimetty oma kiinteistöpäällikkö, joka tulee toimimaan päivittäisessä vuorovaikutuksessa  asiakkaiden ja vuokralaisten kanssa kiinteistöllä. Asiat hoituvat todella tehokkaasti, kertoo  

Palmroth.  

Kansallis-yhtiöt on osallistunut vuosittain KTI-asiakastyytyväisyys kyselyyn ja viime vuonna arvosanaksi saatiin 4.04 asteikolla 1-5. Kansallis-yhtiöillä on Suomen kolmanneksi tyytyväisimmät toimitila-asiakkaat. Kyselyyn osallistuu vuosittain Suomen suurimmat kiinteistönomistajat.  

Kiinteistön vuokrausasteen odotetaan kasvavan entisestään  

Vuokralaisten huomioon ottaminen oli tärkein tekijä, kun Ester1n suunnittelu käynnistettiin.  Päätavoitteena oli saada kiinteistö vuokrattua täyteen – tässä Ester1 on onnistunut erinomaisesti.  

– Meidän vuokrausaste on 90 prosenttia, eli meillä on vain muutama pieni tila tyhjänä ja näistä  lopuista tiloista meillä on jo useita vuokraus neuvotteluita käynnissä.  

– Uskon, että saamme lähiaikoina talon täyteen, kertoo Palmroth.  

Ester1n suunnittelu aloitettiin jo ennen pandemian alkua. Vaikka työelämän tulevia muutoksia ei  osattu tuolloin ennakoida, pysyivät suunnitelmat kuitenkin suurin piirtein samoina.  

– Olimme ajassa mukana siinä, mitä asiakkaat haluavat. Pandemian vaikutukset ja muutos  työelämässä vauhditti siirtymistä konseptimme suuntaan, toteaa Palmroth.

Ester1ssä on  tehokkaita tiloja sekä joustava vuokramalli, jolloin vuokralle pääsee esimerkiksi vain vuoden  sopimuksella. Tiloista on rakennettu lisäksi modulaarinen kokonaisuus. Rakennuksen pienet  sisäiset muutostyöt voidaan toteuttaa helposti. Tiloja pystytään jälkikäteenkin jakamaan ja  lisäämään tiloihin esimerkiksi pienempiä kokoushuoneita.  

Onko korjausrakentaminen rakentamisen uusi tulevaisuus?  

Palmroth uskoo, että tulevaisuudessa suositaan korjausrakentamista ja projektit ovat yhä  enemmän Ester1n kaltaisia.  

Vuokralaiset hakevat jatkossa kustannustehokkaita ja joustavia neliöitä sekä sellaisia  vuokranantajia, jotka haluavat ripeästi palvella käyttäjää ja tarjota tarvittavat lisäpalvelut.   

– Laatutaso nousee jatkuvasti. Tulevaisuudessa arvostetaan yhä enemmän tilojen visuaalisuutta, joustavuutta sekä ekologisuutta, toteaa Palmroth.

Hakuaika 13.2.-28.2.2023

Haku aukeaa 13.2.2023 klo 08:00. Haku on auki 28.2.2023 klo 24:00 saakka. Vain hakuaikana syötetyt hakemukset käsitellään. Hakulomake avautuu tähän linkkiin, kun haku on käynnissä.

Päivää
Tuntia
Minuutta
Sekuntia

Haluan tiedon ennakkohaun alkamisesta

Liity Voudinkadun asuntojen sähköpostilistalle. Lähetämme infoa projektin etenemisestä, sekä tiedot ennakkohaun alkamisesta.